De wondere werking van een compliment

12 januari 2018


Het is begin september. Mijn dochter en ik rijden in de auto en op de radio wordt er iets gezegd over Serious Request. “Ik wil een actie voor Serious Request doen,” zegt mijn dochter. We zijn het er al snel over eens dat het iets anders moet zijn dan nagels lakken. Maar wat dan wel?

Na wat ideeën over cakejes bakken en kaarten maken, komen we op het idee ’50 cent voor een compliment’. Het klinkt goed en het lijkt ook praktisch uitvoerbaar.

En dan wordt het december en is het tijd voor actie. Met een vriendin knutselt ze een leuk bord in elkaar. Een geldpotje is ook zo gemaakt. Met het bord, de geldpot en een tafeltje onder de arm lopen ze naar het winkelcentrum en installeren de spullen onder de kerstboom.

De eerste mensen worden wat aarzelend aangesproken, maar al snel gaat het steeds beter. Van een afstandje kijk ik toe. En wat valt op? Iets wat een puur zakelijke transactie lijkt levert nog veel meer op.

De mensen weten van tevoren wat de deal is. Je betaalt 50 cent en in ruil daarvoor krijg je een compliment. En toch levert het meer op………..vrijwel iedereen krijgt een grote glimlach op het gezicht als ze het compliment krijgen. Van bijzondere complimenten, als ‘wat mooi dat u zich inzet voor anderen’ tot een eenvoudig compliment als ‘wat heeft u een mooie jas aan’. Even een pauze in alle drukte van de feestdagen en met een glimlach de winkel in. Hoe mooi kan het zijn!

Dat dit aanslaat is al snel duidelijk. De meiden halen in vijf uur zo’n 200 euro op voor het goede doel. Maar nog mooier is dat er ook 400 mensen met een compliment een extra glimlach cadeau hebben gekregen. Zouden we elkaar dit niet vaker cadeau moeten doen? 

Copyright www.energiekeschakel.nl